Защо уплътнители от ЕPDM каучук за ПВЦ дограмата

ключови думи:

УПЛЪТНИТЕЛИ ОТ ПВЦ ИЛИ ОТ ЕПДМ КАУЧУК?

                            Основната цел, която човек преследва като е тръгнал да си сменя дограмата е да постигне по- добра топло- и шумоизолация в жилището си. Да повиши комфорта си и да намали ако може сметката за отопление през зимата и за охлаждане през лятото.

Всичко е много добре и ПВЦ дограмата е идеално средство за постигане на горната цел.

Е да, ама не! Вижте какво се получава доста често при определени ситуации:

- първите две са снимки на ъгъла на касата на прозореца, където уплътненията се събират и очевидно не са както трябва.

Не е трудно да се предположи, че при такива уплътнители прозорецът ще духа в ъглите.

А от втората снимка е ясно, че през уплътнението е влизала и вода.

А сега вижте как съвсем различно могат да изглеждат нещата когато са наред.

      

Какъв е проблемът?

Важно е да се каже, че проблемът не идва само от небрежна работа.

В първия случай са използвани коекструдирани заедно с профила ПВЦ уплътнители, които се спояват идновременно с профила и не са зачистени правилно. За правилното им зачистване обаче е необходимо специално оборудване, с каквото малко фирми разполагат. В болшинството случаи уплътнителите се подрязват на ръка, без да се зачиства под тях и т.н. Резултатът си личи от горните снимки.

Кат допълнение, ПВЦ материалът, от който са екструдирани уплътнителите има по-лоши характеристики на поведение и при студено време, когато се втвърдява и съответно губи еластичността си и не уплътнява на 100 процента, или при горещо време, когато омеква много и също така губи еластичност.

Съвсем по друг начин стоят нещата ако уплътнителите са от каучук. Те се поставят ръчно и не се прекъсват в ъглите на касата или на крилото на прозореца. И от снимките си личи, че уплътнението е равноморено поставено в ъглите и не може да се очаква, че от там ще се получи разхерметизиране на прозореца в затворено положение.

Различно е поведението на уплътнителите от EPDM каучук и в спудено, и в горещо време. Този вид уплътнители запазват еластичността си, а от там и предназначението си далеч по-добре от тези изработени от ПВЦ материал.

Остава Вие да изберете.

Юнипласт ООД работи с уплътнители от  EPDM каучук и държи на това прозорците, които произвежда да уплътняват добре.

Заповядайте да проверите.